Views
6 years ago

ONELIFE #33

  • Text
  • Rover
  • Nieuwe
  • Jaar
  • Zegt
  • Auto
  • Waar
  • Wereld
  • Stad
  • Eerste
  • Onze
De ins en outs over de geheel nieuwe Discovery | Een portret van een levende zeillegende, Ben Ainslie | Een blik in de toekomst van mobiliteit en transport | Kopenhagen. Misschien wel de coolste stad ter wereld

ALL-NEW DISCOVERY OBJECT

ALL-NEW DISCOVERY OBJECT 03: DE QUEEN MARY “Een van onze jonge engineers kwam met dit idee”, zegt Alex Heslop, Chief Engineer van de nieuwe Discovery. “Het laat goed zien wat er mogelijk is als je een technisch probleem benadert zonder enige vooronderstelling over wat de oplossing zou kunnen zijn, of hoe het in het verleden is opgelost. We zijn erin geslaagd om de prestaties op een belangrijk gebied te verbeteren en gewicht te besparen door beter gebruik te maken van iets dat er al was. Een briljant idee.” Hij doelt op het ‘labyrint’ en ‘konijnenhol’, de belangrijke kenmerken van het nieuwe luchtinlaatsysteem waarmee de Discovery door 900 mm diep water kan rijden. Dat is 200 mm dieper dan voorheen en zonder discussie de beste in zijn klasse. Om dit te kunnen, ‘ademt’ de auto niet door zijn grille. In plaats daarvan zuigt hij lucht in via de zogenoemde ’Queen Mary Funnel’, een ruimte van 6 mm tussen de motorkap en voorschermen: de hoogste bruikbare opening van de auto. De schelpvormige motorkap is al jaren onderdeel van de designtaal van de Discovery en heeft tevens een functioneel doel. Nadat de lucht via de Queen Mary Funnel is ingezogen, wordt deze naar de kleine ruimte tussen de binnen- en buitenzijde van de motorkap geleid. Het complexe traject (het labyrint) dat de lucht volgt vertraagt de luchtstroom waardoor vocht wordt vrijgegeven. Uiteindelijk vloeit de lucht via de achterzijde van de motorkap naar het ‘konijnenhol’ in de motorruimte, waar het nogmaals door een waterfilter gaat om ten slotte door de motor te vloeien. “Uiteraard hebben we ons gebogen over de vraag wat er gebeurt als de Queen Mary Funnel geblokkeerd is”, aldus Alex, waarbij vooral gedacht kan worden aan een pak sneeuw op de motorkap. Maar het systeem is in de windtunnel getest, en daarna in het poolgebied gedurende honderden kilometers vlak achter een grote vrachtwagen. Het functioneerde zonder horten of stoten. “Het nieuwe design is zo goed dat de auto eigenlijk door dieper water dan 900 mm kan rijden”, erkent Alex. “Maar als je dieper gaat, begint de achterkant te drijven. Je kan dan natuurlijk de achterportieren openen om water in te laten zodat je wielen door het extra gewicht weer grip krijgen. Dat werkt, want we hebben het getest. Maar ik zou het niemand aanraden, want het is slecht voor je tapijt. 900 mm is diep genoeg.” 44

45

 

Land Rover Magazine

 

Land Rover Magazine presenteert verhalen van over de hele wereld als eerbetoon aan de innerlijke kracht en de drive om Above and Beyond te gaan.

In dit nummer wordt de nieuwe Defender op de proef gesteld door twee inspirerende jonge avonturiers bij hun voorbereidingen op een expeditie naar de Zuidpool. Ook vieren we 50 jaar Range Rover met een ontdekkingsreis in Dubai. We kijken niet alleen terug, maar ook vooruit, met een aantal visionairs die technologieën bespreken waarmee de toekomst er voor ons allemaal anders uit kan gaan zien.

Jaguar Land Rover Limited: Registered office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF. Registered in England No: 1672070

De hier vermelde waarden zijn het resultaat van officiële fabrieksmetingen in overeenstemming met de EU-wetgeving. Uitsluitend voor vergelijkingsdoeleinden. Verbruik onder 'real-world'-omstandigheden kan verschillen.