Views
2 years ago

ISSUE 39

  • Text
  • Evoque
  • Discovery
  • Rover
Surfen op IJsland, op pad met de New Land Rover Defender | Ambachtelijke wereldbollen in Londen met Bellerby & Co | Overzicht van prachtige drone-fotografie | Auteur Helen Russell verkent de zin van geluk | Exclusief kort verhaal van Jean Macneil

partner John Conover

partner John Conover herinnert zich dat Gavin zei dat hij wilde dat ze de Gold LEEDcertificering zouden halen. “Ik dacht dat hij gek was. Maar nu denk ik dat het gek geweest zou zijn om iets anders te doen. Het is gewoon juist. En de vraag is er. Onze gasten zijn goed opgeleid, goed bereisd, met hoge eisen aan duurzaamheid. Het gaat erom hoe we de volgende generatie klanten en wijnmakers motiveren. We moeten risico's nemen, experimenteren en durven falen.” Trouw aan die richtlijn, huurden ze architect Juancarlos Fernandez in om Odette Winery te ontwerpen, net als zusterfaciliteit CADE. De Mexicaan had nog nooit een wijnmakerij ontworpen en bracht een geheel nieuwe gevoeligheid voor het project mee. Hij creëerde een discrete maar opvallende ovalen structuur, genesteld in een heuvel aan de Silverado Trail. Het grasdak en bochtige geperforeerde schermen verbergen kantoren van scheepscontainers, een wijnlab, de productie en grotten met natuurlijke isolatie. Fernandez kocht beton vermengd met vliegas, een afvalproduct, en gerecycled staal voor het gebouw. Ik denk na over de bewering van Antoine de Saint-Exupery dat “een stapel stenen houdt op een stapel stenen te zijn op het moment dat iemand ernaar kijkt met het beeld in zich van een kathedraal”, en bewonder het brein dat van as architectuur maakt. Californië is een leidende kracht in zijn toewijding aan de circulaire economie, maar de beweging begint wereldwijd aan effect te winnen, van het eetbare bestek van Indiase ondernemer Narayana Peesapati's tot het Australische bedrijf Close the Loop dat gebruikte printercartridges in asfalt verandert. De Deense textielexpert Kvadrat heeft een speciale stof ontworpen als duurzame interieuroptie voor de Evoque, die 53 gerecyclede plastic flessen per voertuig gebruikt. En ik draag jeans van het Amerikaanse Everlane, wiens ReNewcollectie gemaakt wordt van vezels van plastic flessen. Het is een aanstekelijk concept en als ik op mijn volgende stop een fles water wil kopen, besluit ik te wachten tot ik in mijn hotel ben en mijn dorst zonder schuldgevoel kan lessen. Op mijn laatste dag in Napa pak ik 's morgens vroeg de Evoque om de ergste hitte te vermijden. Ik rij noordwaarts richting Alexander Valley in Sonoma County. Aardbeibomen werpen levende Rorschachvlekken op de weg. Terwijl ik de berg oprij over de mythische klinkende Silver Oak (boven) was GHHHUVWHZóQPDNHUPHW HHQ3ODWLQXP/(('VWD WXV&$'(OLQNV UHFKWV KHHIWHHQ*ROGVWDWXV 64

PHIFER PAVITT CADE SILVER OAK SAN FRANCISCO ODETTE Petrified Forest Road word ik herinnerd aan de kwetsbaarheid van de wijngaarden in het zicht van extreme natuurfenomenen. Dezelfde seismische krachten die de warmwaterbronnen en geisers van Calistoga verwarmen hebben 3 miljoen jaar geleden het hele bos gefossiliseerd. Zonder zuurstof en onder het vulkaanas van Mount St Helena, werden de bomen geleidelijk omgezet in siliciumdioxide, met behoud van al hun knoesten en kronkels. Het is een echt louterend gezicht: torenhoge oude redwoods - ze worden beschouwd als de oudste van hun soort op aarde - veranderd in steen. Meer recentelijk hebben droogte en bosbranden de Californiërs doordrongen van de elementen en de noodzaak om creatiever te zijn met middelen. Ik rij naar Silver Oak in Alexander Valley, het hoogtepunt van duurzaam design. Ik kom net als de wijnmakerij tot leven komt, verre geluiden van rinkelende flessen en af en toe een golfkar die voorbij zoemt. Ik wandel langs de verhoogde bloembedden achter het proeflokaal, waar vlinders over de lavendel fladderen en blauwe libellen ter grootte van mussen de ongerepte rijen wijnstokken patrouilleren. Aan de voet van de Mayacamas Mountains gelegen is deze wijngaard met Platinum LEED-status de eerste ter wereld met netto positieve energie en water dankzij discrete rijen zonnepanelen en een real-time data monitoringsysteem ontwikkeld door wijnbouw-innovator Fruition Sciences. Mijn gids legt uit dat de eigenaren hun methoden willen delen en zichzelf zien als een opensource centrum van uitmuntendheid. “Een deel van het idee van duurzaamheid is dat je het niet alleen doet om de geloofsbrieven te krijgen – we maken de industrie eigenlijk beter. Niet iedereen heeft de middelen om te doen wat we hier hebben gedaan, maar we hopen dat mensen het kunnen lenen en toepassen in verschillende situaties die er op hun beurt toe leiden dat we blijven verbeteren,” legt hij uit. Het is een indrukwekkende filosofie, die duidelijk tot uiting komt in de architectuur. Het proeflokaal lijkt vanuit elke hoek in het landschap te verdwijnen, een oefening in transparantie om de wijngaard te omlijsten. Lange rechthoekige waterelementen vangen de lucht en grote glazen panelen reflecteren de rijen weelderige wijnstokken. Grote delen van de gevel zijn bekleed met redwoodpanelen van de Cherokee Winery, een van de oude wijnmakers uit de vallei. De trap bestaat uit oude wijnvaten, inclusief de rode vlekken. De isolatie is gemaakt van, u raadt het al, vermaalde denim. En dan komt mijn Napa-reis ten einde en zijn we terug aan het begin. Van jeans tot auto's en van wijn tot kunst – in Californië is de cirkel van het leven aangenaam, duurzaam compleet.

 

Land Rover Magazine

 

Land Rover Magazine presenteert verhalen van over de hele wereld als eerbetoon aan de innerlijke kracht en de drive om Above and Beyond te gaan.

In dit nummer wordt de nieuwe Defender op de proef gesteld door twee inspirerende jonge avonturiers bij hun voorbereidingen op een expeditie naar de Zuidpool. Ook vieren we 50 jaar Range Rover met een ontdekkingsreis in Dubai. We kijken niet alleen terug, maar ook vooruit, met een aantal visionairs die technologieën bespreken waarmee de toekomst er voor ons allemaal anders uit kan gaan zien.

Jaguar Land Rover Limited: Registered office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF. Registered in England No: 1672070

De hier vermelde waarden zijn het resultaat van officiële fabrieksmetingen in overeenstemming met de EU-wetgeving. Uitsluitend voor vergelijkingsdoeleinden. Verbruik onder 'real-world'-omstandigheden kan verschillen.