onelife2017
Views
3 years ago

ISSUE 39

  • Text
  • Evoque
  • Discovery
  • Rover
Surfen op IJsland, op pad met de New Land Rover Defender | Ambachtelijke wereldbollen in Londen met Bellerby & Co | Overzicht van prachtige drone-fotografie | Auteur Helen Russell verkent de zin van geluk | Exclusief kort verhaal van Jean Macneil

“... ruige, tanige,

“... ruige, tanige, grijs-gouden zandduinen, gevormd door ontelbare eeuwen van complexe getijden...”

De Discovery warmt op om de wisent te gaan ontdekken. Rechtsonder: boswachter Ruud Maaskant Offroad-ritten op privéterrein met volledige rechten weliswaar maar een korte glimp, van grote zwarte hoorns en ruig bont, maar we hebben net een van de zeldzaamste grote zoogdieren van het continent gezien. Voor een fractie van een seconde. We proberen een betere waarneming te krijgen, terwijl ik onze queeste overdenk. Het verhaal van de wisent is representatief voor dat van de hele Europese fauna. En het is een verhaal dat bijna tragisch eindigde. Europese bizon – officiële Latijnse naam , Bison bonasus, poëtische naam, de wisent – is een hybride afstammeling van de primitieve steppebizon en de sprookjesachtige oeros of oerrund. Vroeger zwierf de wisent vrij door Eurazië, vanuit Noord-Spanje door Frankrijk, de Benelux, Duitsland, Noord-Italië en naar Oost-Europa. Ze zijn iets kleiner dan hun beroemde Amerikaanse neven maar niettemin schitterend. Met hun klassieke gebochelde schouders, geweldig om te grazen en om mee te dreigen, kunnen ze tot 1,90 meter hoog worden en bijna een ton wegen. Natuurlijk is 800 kg een heleboel schoenen, steaks en Viking-drinkhoorns en dus werd er graag en kundig op deze dieren gejaagd. Treffend zijn de eerste afbeeldingen van de Europese bizon uit 15.000 jaar voor Christus in de prachtige grotschilderingen in Lascaux, Frankrijk. Het toont een wisent die door speren aan zijn einde komt. Ondanks enkele vroege beschermingswetten in de 16e eeuw (voor behoud van de wisent voor koninklijke sport), bleef de jacht op bizons doorgaan tot na 1900, waardoor het aantal wisents drastisch verminderde tot een kleine groep in het Oerbos van Białowieża, een afgelegen en wild gebied in Zuid-Litouwen en Oost-Polen. En toen kwam WW1 met koude, hongerige Duitse soldaten, die het grootste deel van de grote Poolse kuddes barbecueden en opaten. De laatste wilde wisent werd na de oorlog in 1919 neergeschoten in het bos van Białowieża. Over en uit? Niet echt. Op miraculeuze wijze waren er een paar wisenten in een aantal dierentuinen verspreid over de wereld. Met de genen van deze dieren begon de Poolse regering een herintroductie, een van de meest succesvolle in zijn soort. De schatting is dat er nu weer ong. 4.000 bizons leven in Białowieża Forest. Maar zoals Esther uitlegt: "Recent onderzoek geeft aan dat bossen geen goede omgeving voor de bizon zijn. Hij zoekt alleen beschutting tussen de bomen om 35

Copied successfully!
 

Land Rover Magazine

 

Land Rover Magazine presenteert verhalen van over de hele wereld als eerbetoon aan de innerlijke kracht en de drive om Above and Beyond te gaan.

In dit nummer wordt de nieuwe Defender op de proef gesteld door twee inspirerende jonge avonturiers bij hun voorbereidingen op een expeditie naar de Zuidpool. Ook vieren we 50 jaar Range Rover met een ontdekkingsreis in Dubai. We kijken niet alleen terug, maar ook vooruit, met een aantal visionairs die technologieën bespreken waarmee de toekomst er voor ons allemaal anders uit kan gaan zien.

Jaguar Land Rover Limited: Registered office: Abbey Road, Whitley, Coventry CV3 4LF. Registered in England No: 1672070

De hier vermelde waarden zijn het resultaat van officiële fabrieksmetingen in overeenstemming met de EU-wetgeving. Uitsluitend voor vergelijkingsdoeleinden. Verbruik onder 'real-world'-omstandigheden kan verschillen.